søndag 24. juli 2011

Flekkfjerning og vasketips!

Barn har lett for å søle på seg og sette flekker på klær og tekstiler. Det meste går heldigvis av i vask, men ofte har vi dårlig tid og trenger råd for hva vi kan gjøre der og da. 

Småbarnsperioden har lett for å bli en evig kamp mot søl og gris, for man får sjelden tildelt unger som ikke setter flekker :)
Etter hvert har du sikkert oppdaget at man kan forbehandle flekkete tøy, eller hva som skal gjøres når ulykken er ute, for siden å vaske plagget og få det som nytt igjen. Men hva er best for de ulike tekstilene, og hva med klær og sengetøy for de aller minste og de med sensitiv hud?


Uansett hva som har skjedd, eller om det er dåpskjolen eller ullundertøyet bør du forholde deg til vedlikeholdsmerkingen på plagget før du starter. Her er det anvisning på blant annet hvor høy temperatur plagget tåler. NB! Plagg som ikke er vaskbare bør leveres til rens. OBS: Oppbevar alltid vaskemidler utligjengelig for barn!

FLEKKFJERNINGSTIPS:

Flekker etter avføring, gulp, bærflekker eller rødvin:

Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken, la virke i ca 30 min. og vask deretter i maskin på så høy temperatur som tekstilen tåler (se anvisningen på tøyet) Benytt helst vaskemiddel med blekemiddel for å få bukt med denne typen flekker. (vaskemiddel for hvitt tøy i pulver eller tablettform)

Blodflekker:

Skyll gjennom med kaldt vann så fort som mulig. Hell på litt flytende vaskemiddel rett på flekken, la virke i 30 min. og vask deretter i maskin på 30 grader. Tekstiler med blodflekker skal aldri vaskes på høy temperatur!

Tran og fettflekker:

Bruk litt Zalo rett på flekken, la virke i ca 30 min. og vask deretter i maskin etter anvisning på plagget. NB! Det er viktig at man skyller ut Zaloen før man putter det i maskinen, hvis ikke kan det skumme over i maskinen din. 

Mange kvier seg for å kjøpe plagg med stoffer de ikke kjenner, fordi de vil unngå alt styret med å vaske for hånd. Og man er naturligvis redd for å ødelegge dyrt og eksklusivt tøy. Blonde, silke, spiler og vatterte skåler. Det finnes i all verdens varianter av lekkert tøy som man unner seg en gang iblant. Men hvordan vasker vi det? Eller hva med arvegods, den nydelige gamle dåpskjolen med kniplinger og broderier, eller vintage-kjolen med chiffon og perler?

Regelen er at man følger vaskeanvisningen. Men står det håndvask så kan man mest sannsynelig bruke håndvaskprogrammet på vaskemaskinen. Det kan være lurt å bruke vaskepose når tøyet har pynt som i værste fall kan falle av og sette seg fast i trommelen. Ofte kan det lønne seg å vrenge tøyet og vaske det på vranga ved mønster, glitter og perler etc på klærne.  Håndvaskeprogram på dagens maskiner er faktisk ofte mer skånsomme enn om man håndvasker selv. Bruk også skånsomme vaskemidler som er ph-nøytrale og uten enzymer og blekemidler, så unngår du at vaskemidlet spiser opp fibrene i følsomme tekstiler, som for eksempel silke. 


Bør man bruke tøymykner på tøyet? Og hva er egentlig hensikten med dette, bortsett fra at tøyet dufter godt?
Det er mange fordeler med å bruke tøymykner. Tøymykner bidrar til å bevare farge og fasong på klærne dine lenger. I tillegg smører den fibrene i tøyet og gjør det mykt og velduftende. Ikke benytt tøymykner hvis det står spesifisert på plagget at det ikke skal benyttes. 

Er det en myte at det blir større slitasje på tøyet når man putter det i tørketrommelen? Iflg maskinbransjen så er det en myte. All loen man finner i filteret er lo som likevel ville ha falt av tøyet ved bruk. Vær allikevel klar over at det er en del tøy som ikke bør gå i tørketrommel på grunn av fare for krymping, påsydde/limte detaljer og fordi plaggene kan bli krøllete. Følg anvisning også her. Ikke fyll trommelen alt for full, for da blir tøyet lett skrukkete. 

Ulltøy og silke skal vaskes på ullprogram og med vaskemidler uten enzymer og blekemiddel og bør være Ph-nøytral. Det finnes egne vaskemidler for dette i butikken. 

Milo ullvask

Ullsåper

Håper disse rådene ga deg litt hjelp på veien. Vi på WillyWonka ønsker at klærne du kjøper hos oss skal være varige og beholde sin gode kvalitet. Vi er ingen eksperter på vasking, men har hentet disse gode rådene hos Lilleborg som er en stor produsent av vaskemidler. 

Om du føler at du er god i vaskeanvisningenes tegn og symboler kan du ta en test for å sjekke hvor dyktig du er HER! :)

PS: Jeg fikk 8 av 10 og var en ekte vaskebjørn, haha :) Her i huset er det nemlig mannen som er dyktigst på vaskeanvisninger og god behandling av tøyet. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar